Σκουλήκι της Γουινέας «Guinea worm» - θεωρείται η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια που πρέπει να εξαλειφθεί.
Η νόσος Guinea worm ή dracunculiasis , είναι μια παρασιτική λοίμωξη. Δημιουργείται από την πόση νερού που περιέχει ψύλλους, οι οποίοι έχουν καταπιεί τις προνύμφες των Dracunculus medinensis , έναν νηματώδη σκώληκα. Οι εξουθενωτικές επιπτώσεις της ασθένειας αποτρέπει τους ανθρώπους να εργάζονται, να ασχολούνται με τη γεωργία και η φροντίδα των παιδιών τους. Είναι η αιτία της μείωσης παραγωγικότητας της κοινότητας.
Guinea Worm: Τα Γεγονότα
Μέσα από τις ακαταπόνητες προσπάθειές της δημόσιας υγείας από το Κέντρο Κάρτερ, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και τη σύζυγό του Rosalynn, το σκουλήκι της Γουινέας έχει καθοριστεί να γίνει η δεύτερη ασθένεια στην ανθρώπινη ιστορία μετά την ευλογιά και η πρώτη παρασιτική ασθένεια, που πρέπει να εξαλειφθεί από τον κόσμο. Θα είναι η πρώτη νόσος που πρόκειται να εξαλειφθεί, χωρίς τη χρήση εμβολίου ή ιατρική θεραπεία.
Σε όλο τον κόσμο περιπτώσεις της νόσου Σκουλήκι της Γουινέας έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 99%.
Το 1986, νόσησαν από την ασθένεια κατ’ εκτίμηση 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο σε 20 χώρες σε όλη την Αφρική και την Ασία. Το 2015, υπήρχαν 22 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε μόλις 20 απομονωμένα χωριά σε τέσσερις χώρες της Αφρικής, στο Νότιο Σουδάν, στο Μάλι, την Αιθιοπία και το Τσαντ. Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η απόδοση της επένδυσης για την εξάλειψη του Guinea worm θα είναι σχεδόν 29% το χρόνο όταν η νόσος έχει εξαλειφθεί εντελώς. Από το 1988, η BASF συνεργάζεται με το Κέντρο Κάρτερ για την υποστήριξη τoυ Προγράμματος Εξάλειψης του Σκουληκιού της Γουινέας παρέχοντας το προνυμφοκτόνο εντομοκτόνο Abate® αξίας μεγαλύτερης των 4 εκατομμυρίων $.
Το 2012, η BASF επέκτεινε την υπόσχεσή της για υποστήριξη ώστε να συμπεριλάβει το River Blindness Program στην Ουγκάντα.
Συμπτώματα και θεραπεία
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου Σκουλήκι της Γουινέας. Καθιστά ανίκανα τα θύματά της για μεγάλες χρονικές περιόδους, καθώς είναι αδύνατο να εργαστούν, να καλλιεργήσουν αρκετά τρόφιμα ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους ή να παρακολουθήσουν το σχολείο.
Στο ανθρώπινο σώμα, οι προνύμφες του Σκουληκιού της Γουινέας ζευγαρώνουν. Τα αρσενικά σκουλήκια πεθαίνουν και τα θηλυκά σκουλήκια μεγαλώνουν σε μήκος έως ένα μέτρο.
Κινούνται μέσω του υποδόριου ιστού του ατόμου και τελικά αναδύονται μέσα από το δέρμα, συνήθως στα πόδια, παράγοντας οίδημα, ένα εκδόριο και τελικά μια ανοιχτή πληγή, μερικές φορές συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και έμετο. Ο κύκλος μόλυνσης συνεχίζεται όταν τα θύματα αναζητούν ανακούφιση από την αίσθηση καψίματος που προκαλεί το αναδυόμενο Σκουλήκι της Γουινέας, βυθίζοντας το προσβεβλημένο μέρος του σώματός τους σε πηγές πόσιμου νερού, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο το σκουλήκι να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες προνύμφες στο νερό και να αρχίσει ξανά ο κύκλος.
Ο παραδοσιακός τρόπος αφαίρεσης ενός Σκουληκιού της Γουινέα είναι η περιέλιξη του σκουληκιού, το οποίο συχνά φθάνει σε μήκος το 1μ., γύρω από ένα μικρό ξύλο και στη συνέχεια αφαιρείται σταδιακά με το χέρι. Αυτή είναι μία αργή και επώδυνη διαδικασία, η οποία συχνά διαρκεί εβδομάδες. Οι δερματικές βλάβες συχνά αναπτύσσουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες οξύνουν τον πόνο και να παρατείνουν την περίοδο της ανικανότητας.
Πρόληψη
Ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου είναι η εκπαίδευση των κοινοτήτων σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης, π.χ. απαγορεύοντας στα άτομα που έχουν μολυνθεί να εισέρχονται στις πηγές πόσιμου νερού και φιλτράροντας τους μικροσκοπικούς ψύλλους του νερού που μεταφέρουν μολυσματικές προνύμφες έξω από το πόσιμο νερό.
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)
*To Αbate® δεν έχει εγκριθεί για πώληση και δεν είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά.