Μυρμήγκια
Είναι απο τα πιο επιτυχημένα έντομα, τα μυρμήγκια μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους μεγαλύτερους μπελάδες στα σπίτια, σε νοσοκομεία, σε εστιατόρια και σε άλλα κτήρια. Εξαιτίας του ότι είναι πανταχού παρόντες, ο έλεγχος τους θεωρείται μια δύσκολη υπόθεση.
Η πρόκληση του ευρωπαϊκού μυρμηγκιού
Από τα 10.000+ είδη μυρμηγκιών που είναι γνωστό ότι υπάρχουν, περίπου τα 180 είναι αυτά που έχουν αναγνωριστεί στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία αυτών ζει σε εξωτερικούς χώρους όπου εκεί εκτελούν μια σειρά από χρήσιμες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένου του αερισμού του εδάφους, τον έλεγχο των εντόμων και την καταστροφή της οργανικής ύλης.
Προβλήματα διαφόρων ειδών
Λίγα είναι τα μυρμήγκια εκείνα τα οποία δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας της δραστηριότητάς τους, σε ανθρώπους και σε ζωοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πρωτείνης. Η πλειοψηφία αυτών των εντόμων που τρέφονται με γλυκανικές ουσίες ζουν συνήθως σε εξωτερικό χώρο και είναι τα παρακάτω:
- Μαύρα μυρμήγκια (Lasius niger)
- Κίτρινα μυρμήγκια (Lasius flavus)
- Λάσιους (Lasius emarginatus)
- Pavement ants (Tetramorium caepsitum).
Μυρμήγκια επίσης τα οποία τείνουν να φωλιάζουν σε κοντινή εγγύτητα ή μέσα σε κτήρια, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τα είδη:
- Καμπόνωτος (Campanotus sp.)
- Μυρμήγκι φαραώ(Monomorium pharaonis)
- Μυρμήγκι της Αργεντινής (Linepithema humile)
Όταν τα μυρμήγκια ξεκινούν να μολύνουν σπίτια και να επιτίθενται σε ανθρώπους, σε αυλές σπιτιών και σε πάρκα, υπάγονται στην κατηγορία των ενοχλητικών εντόμων. Κάποια είδη μπορούν επίσης να αποτελέσουν και ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας και μικρύνουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα προξενώντας φωτιά.
Ο οργανισμός, η ποικιλομορφία και η ικανότητα προσαρμογής τους στο αστικό περιβάλλον έχουν θέσει τον έλεγχο του πληθυσμού τους σε προτεραιότητα σε επαγγελματίες ή σε ιδιοκτήτες σπιτιών.
Βιολογία και Συμπεριφορά
Τα μυρμήγκια οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους στην κοινωνική τους δομή. Από πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο μεταξύ στρατιωτών, ανιχνευτών, προνυμφών και φρουρών, καθώς και εργατών, βασίλισσας και άλλων κηφήνων κάνουν από τις πιο αποτελεσματικές αποικίες, σε ανάπτυξη και επιβίωση.
Αποκλειστικά υπεύθυνες για την εναπόθεση ωών, οι βασίλισσες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από τους εργάτες που παρέχουν τροφή στους μη εργάτες, αναπτύσσοντας τις προνύμφες και τους κηφήνες στη φωλιά.
Ακολουθώντας τις φερομόνες κυνηγούν νέες πηγές τροφής σε απόσταση 90 μέτρων ή και περισσότερο από τη φωλιά. Οι εργάτες συνεχώς μεταφέρουν την τροφή πίσω στην αποικία βάση της τοποθεσίας και του είδους. Καθώς την καταναλώνουν μόνοι τους, μοιράζονται το φαγητό και με αυτούς που δεν συλλέγουν τροφή και βοηθούν και στην ανάπτυξη των προνυμφών με μια διαδικασία που λέγεται τροφαλαξία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μονοπάτια των μυρμηγκιών ανάμεσα στις φωλιές και στις πηγές τροφής να χαρακτηρίζουν τις περισσότερες μολύνσεις. Μονοπάτια τα οποία γίνονται πιο δυσβατα και δύσκολα να τα διακόψεις με αυξανόμενη χρήση.
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ενώ όλο και λιγότερα άτομα μπορούν να τραφούν με υγρή παρά με τζελ ή στερεή τροφή, οι εργάτες τυπικά καταναλώνουν 5 φορές περισσότερη υγρή τροφή παρά σε μορφή τζελ.
Μια ακόμη φυσική συνέπεια της προσαρμογής τους να τρέφονται με μέλι,έχει δείξει επίσης ότι τα μυρμήγκια μοιράζονται δολώματα τα οποία καταναλώνονται σε μια υγρή φόρμα πολύ πιο αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας αποικίας. Σαν αποτέλεσμα, μπορούν να σημειωθούν δραματικά σημαντικοί βαθμοί ελέγχου σε σύγκριση με ένα ισοδύναμο σκεύασμα δολώματος σε μορφή τζελ.
Έλεγχος
Η ειδική πρόκληση που παρουσιάζεται από τα μυρμήγκια, κάνει ακόμη πιο σημαντική τη σύλληψή τους με ένα σκεύασμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών από τη BASF το οποίο περιλαμβάνει τα εξής πέντε χαρακτηριστικά:
1. Έλεγχος για να δούμε το βαθμό και το μέρος της μόλυνσης.
2. Περιγραφή του καλύτερου χειρισμού για την κάθε περίσταση.
3. Επικοινωνία για να θέσουμε τις καλύτερες προσδοκίες και να κερδίσουμε αποτελεσματική συνεργασία.
4. Μεταχείριση χρησιμοποιώντας το πιο αποτελεσματικό προϊόν με τις καλύτερες και ασφαλέστερες μεθόδους.
5. Δώστε συνέχεια για να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα και ξανακάντε επέμβαση αν είναι απαραίτητο.
Αντιμετώπιση της προσβολής των μυρμηγκιών
Αποτελεσματικός έλεγχος των εντόμων, όπως τα μυρμήγκια, μπορει να επιτευχθεί μόνο μέσω μέτρων τα οποία εξαλείφουν τις βασίλισσες και τους νεοσσούς. Ο αποκλεισμός των εργατών από τις πηγές τροφίμων ή η εξάλειψη αυτών –είτε με φυσικό τρόπο είτε με χημικό- είναι σπάνια.
Ποιοτικά δολώματα
Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο είναι να παρέχουμε στους εργάτες με έναν ελκυστικό και προσβάσιμο τρόπο, δολώματα τα οποία τα καταναλώνουν οι ίδιοι, αλλά και συνεισφέρουν και στην αποικία τους.
Αυτή η προσέγγιση προσδίδει μια φυσική τροφαλλακτική συμπεριφορά μυρμηγκιών, για να επιβεβαιώσουμε ότι όλα τα άτομα και κυρίως οι βασίλισσες και οι προνύμφες αυτών, λαμβάνουν μια θανατηφόρα δόση εντομοκτόνου. Χωρίς αυτό, ένας συνδυασμός των ήδη υπάρχοντων νεοσσών (αυγά, προνύμφες και νύμφες) και της ικανότητας εναπόθεσης ωών από τις βασίλισσες μπορεί εύκολα να επιφέρει μολύνσεις στο αρχικό τους επίπεδο εντός μερικών εβδομάδων από την επέμβαση.
Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, το δόλωμα του μυρμηγκιού πρέπει να βασίζεται σε ένα εντομοκτόνο το οποίο είναι:
- Μη ανιχνεύσιμο για όλα τα μυρμήγκια, καθώς και αρκετά δυνατό έτσι ώστε να τα θανατώνει με την κατάποση της τροφής ή όταν μεταφέρεται στην αποικία ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
- Επαρκώς καθυστερημένη δράση έτσι ώστε να επιτρέψει στους εργάτες να το διανέμουν σε όλους τους ενήλικες και τις προνύμφες εντός της αποικίας πριν την υποχώρησή του.
Το δόλωμα θα πρέπει να είναι:
- Πολύ εκλυστικό στα μυρμήγκια για να διεγείρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εργάτες να τρέφονται μ’αυτό.
- Σε υγρή μορφή έτσι ώστε νε έχουμε το καλύτερο δυνατό και γρήγορο αποτέλεσμα όσον αφορά την απορρόφηση συστατικών και τη διανομή του στην αποικία.
Ένα καλό δόλωμα ισοδυναμεί με την επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι εσωτερικές περιοχές θα πρέπει να καθαριστούν και οι εναλλακτικές πηγές τροφής να αλλάξουν πριν την εφαρμογή.
- Τα δολώματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μέρη όπου δε θα μετακινηθούν από τυχόν καθαρισμό, και προτιμότερα κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν αποικίες μυρμηγκιών.
- Θα πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές στις οποίες προηγουμένως έχει τοποθετηθεί απωθητικό εντομοκτόνο.
- Τα εξωτερικά δολώματα θα πρέπει να εστιάζουν σε δραστήρια μυρμήγκια και να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο κοντά στη φωλιά.
- Τα δολώματα πρέπει να τοποθετούνται σε μη πορώδεις επιφάνειες και να προστατεύονται από τη βροχή.
Support Spraying
Τα δολώματα συνήθως παίρνουν 10-14 ημέρες για να μπορούν να ελέγξουν την αποικία. Έτσι όπου χρειάζεται άμεση εξάλειψη των μυρμηγκιών σε ευαίσθητες περιοχές, μπορεί ενδεχομένωςς να εφαρμοστεί με σπρέι από ένα άμεσης δράσης εντομοκτόνο. Όσο γρήγορα γίνεται η εξάλειψη των ορατών εισερχόμενων μυρμηγκιών, ένα εντομοκτόνο με μια απωθητική φύση μπορεί να δράσει σαν ένα εμπόδιο εισόδου για οποιοδήποτε άλλο μυρμήγκι. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα απωθητικά εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται κοντά στο σημείο που βρίσκεται το δόλωμα καθώς η απωθητική τους δράση μπορεί να εμποδίσει τα μυρμηγκια να έρθουν σε επαφή με το δόλωμα.
Ο ψεκασμός θα πρέπει:
- Να στοχεύει σε εσωτερικά ίχνη μυρμηγκιών και σε τοίχους/δάπεδα κοντά στο σημείο που βρίσκεται η τροφή.
- Συμπεριλαμβάνει τυπικές πλευρές εισόδου γύρω από παράθυρα και πόρτες, αγωγούς αποχέτευσης και σωλήνες.
- Να αποφεύγονται εξωτερικά ίχνη που βρίσκονται κοντά στα δολώματα.
Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα επίμονα στο να ακολουθούν ίχνη όσον αφορά το φαγητό και υπερβολικά μικρά έτσι ώστε να μπορουν να διέρχονται ακόμη και από τα πιο μικρά ανοίγματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περιμετρική μεταχείριση με απωθητικά εντομοκτόνα έτσι ώστε να υπάρχει άμεση εξάλειψη από προφανή σημάδια της μόλυνσης, ενώ το δόλωμα κατορθώνει πλήρη έλεγχο της αποικίας. Όπου οι μολύνσεις είναι μεγάλες και καλά αναπτυγμένες, θα πρέπει να γίνονται εκτενείς ψεκασμοί στις φωλιές με ένα χαμηλής δράσης, μη απωθητικό εντομοκτόνο.
Φυσικός έλεγχος
Παρόλο που είναι γενικά μη αποτελεσματικός αν εφαρμοστεί μόνος του, ο φυσικός τρόπος μπορεί να επιφέρει εξάλειξη των μυρμηγκιών από τα κτήρια ή από τις πηγές τροφής μαζί με χημικό έλεγχο. Αυτό είναι κυρίως σημαντικό, στην προστασία από τυχόν επιπρόσθετη μόλυνση από νέες αποικίες γύρω από ευαίσθητες περιοχές.
Τα πιο αποτελεσματικά μέσα συμπεριλαμβάνουν:
- Ανθεκτική αποθήκευση τροφίμων σε στεγανά δοχεία.
- Τακτικό καθαρισμό δαπέδων και επιφανειών για την απομάκρυνση διαρροών.
- Κατάλληλη διάθεση απορριμάτων κουζίνας και απορριμάτων τροφίμων.
- Μόνιμη στεγανοποίηση σημείων πρόσβασης με εύκαμπτο κάλυμμα.
Πρόγραμμα διαχείρισης
Βασισμένη σε ένα συνδυασμό από εσωτερικές, εξωτερικές και περιμετρικές μεταχειρίσεις, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης συμπεριλαμβάνει τα παρακατω:
- Προσεκτικός έλεγχος των κτηρίων σε ξηρό καιρό για να αναγνωρίσουμε το είδος της μόλυνσης, το είδος των μυρμηγκιών (όπου είναι δυνατόν) καθώς και τα κύρια ίχνη και τα σημεία πρόσβασης.
- Ανίχνευση των εξωτερικών ιχνών των μυρμηγκιών όσο πιο μακριά από τη φωλιά γίνεται, έχοντας κατά νου ότι τα ίχνη μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ανιχνευτούν σε συνθήκες με υγρό καιρό.
- Τοποθέτηση αποτελεσματικού Fourmidor® κατά μήκος στο μονοπάτι των μυρμηγκιών, χρησιμοποιώντας δολώματα ή διάφορους τρόπους προστασίας από τον καιρό.
- Προσθήκη επιπλέον Fourmidor® σε περιμετρικά σημεία και κατά μήκος εσωτερικών ιχνών σε τοποθεσίες με ελάχιστη πιθανότητα καθαρισμού.
- Προσεκτικός ψεκασμός με Fendona® SC κατά μήκος εσωτερικών ιχνών και περιμετρικά σε σημεία όπου υπάρχει πρόσβαση για εξωτερική εφαρμογή Fourmidor® σε ευαίσθητες περιοχές που απαιτούν άμεση εξάλειψη των εντόμων.
- Πλήρης ενημέρωση των πελατών για το πρόγραμμα και την τοποθεσία από εσωτερικά δολώματα, ειδικά ενημέρωσή τους έτσι ώστε να μην τα καθαρίζουν ή να ψεκάζουν με άλλα σπρέι.
- Επιστρέφοντας 2-4 ημέρες μετά την μεταχείριση για να ελέγξουμε ενδεχόμενα σημάδια μόλυνσης, ανανεώνοντας τα δολώματα αν είναι άδεια και αν τα μυρμήγκια είναι ακόμα ορατά.
- Δίνοντας συμβουλές στους πελάτες για να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μιας ακόμη μόλυνσης.