Αντιμετώπιση των κουνουπιών
Πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και στη σωστή αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της φυσικής συμπεριφοράς των κουνουπιών με πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και προφύλαξης που μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα και εύκολα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να καταπολεμήσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα αυτό το ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο παράσιτο, και ειδικότερα υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων ασθενειών που οφείλονται σε παθογόνα φορείς των οποίων είναι τα κουνούπια.
Η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί ένα από τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο των ασθενειών.
Έλεγχος των κουνουπιών
Ο έλεγχος των κουνουπιών είναι ένα πρόβλημα το οποίο ελέγχεται καλύτερα με συλλογικές ενέργειες παρά από κάθε άνθρωπο ατομικά. Οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, τις περισσότερες φορές, είναι εκτεταμένες, διάσπαρτες και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις περιοχές που τα ακμαία προκαλούν ενόχληση. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μέτρα (μέθοδοι, συσκευές και υλικά) που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πάρει ώστε να μειώσει το πρόβλημα των κουνουπιών.
Πηγές:
- ΚΕΕΛΠΝΟ Επιδημιολογικά / Στατιστικά στοιχεία (2011, 2012),
- WHO Public Health Significance of Urban Pests (2008),
- NPMA Field Guide to Structural Pests, Second Edition, Whitman R., Smith E. (2008),
- Mosquitoes and Their Control, Second Edition, Springer, Becker N., Petric D., Zgomba M, Boase C., Madon M., Dahl C., Kaiser A. (2010),
- Mallis Handbook of Pest Control, Tenth Edition (2011).
Παγκόσμια εξάπλωση - γρήγορη αναπαραγωγή.
Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη Diptera και στην οικογένεια Culicidae. Τα κουνούπια, με υγειονομική σημασία, ανήκουν κυρίως στα γένη Anopheles, Aedes και Culex.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα (ως πηγή πρωτεΐνης) για την παραγωγή των αυγών. Τα περισσότερα είδη χρειάζονται πάντα ένα γεύμα πριν γεννήσουν.
Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο (και σε αρκτικές περιοχές) και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει μηδενική θνησιμότητα και επικρατούν ιδανικές κλιματικές συνθήκες, ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 10 φορές στη ζωή του, κατά μέσω όρο, 200 αυγά. Αν από αυτά τα μισά είναι θηλυκά και τα οποία με τη σειρά τους ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, μέσα σε πέντε γενιές, ένα θηλυκό κουνούπι έχει δώσει 20 εκατομμύρια απογόνους.
Πως να αντιμετωπίσω τα κουνούπια στο σπίτι;
Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες και θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση των περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη !
Ο βιολογικός τους κύκλος είναι αυγό – προνύμφη – νύμφη – ακμαίο (ενήλικο) και ολοκληρώνεται συνήθως σε 10 με 16 ημέρες. Μας τσιμπούν μόνο τα θηλυκά κουνούπια γιατί χρειάζονται αίμα, ως πηγή πρωτεΐνης, για την παραγωγή των αυγών. Μάλιστα μέσα σε πέντε γενιές, ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να δώσει μέχρι 20 εκατομμύρια απογόνους.
Οι άμεσες επιπτώσεις από τη δραστηριότητα των κουνουπιών είναι σε γενικές γραμμές η όχληση, ο κνησμός, οι δερματίτιδες (εξανθήματα, κ.α.) και οι αλλεργίες ενώ οι έμμεσες επιπτώσεις είναι ιδιαίτερης υγειονομικής σημασίας καθώς τα κουνούπια είναι φορείς και ενδιάμεσοι ξενιστές, σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου και των ζώων.
Για να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια στο σπίτι θα πρέπει να:
- Ελέγξετε τα λιμνάζοντα νερά στους εξωτερικούς χώρους. Τα θηλυκά κουνούπια έχουν ανάγκη το στάσιμο νερό για να αναπαραχθούν. Το νερό που απαιτείται για να γεννήσουν τα αυγά μπορεί να είναι μια μικρή λίμνη στο μπαλκόνι, το νερό στη γλάστρα, στον κήπο ή απλά το μπολ που βάζετε νερό στο κατοικίδιο σας. Μία προσεκτική επιθεώρηση του χώρου σας θα βοηθήσει να εντοπίσετε τις περιοχές όπου το νερό λιμνάζει και ευνοεί τον κύκλο ζωής των κουνουπιών.
- Ελέγξετε τα δέντρα, τους θάμνους και το γκαζόν σας. Θα πρέπει να διατηρούνται κλαδεμένοι και το γρασίδι κοντό για να περιοριστούν οι χώροι ανάπαυσης για τα ενήλικα κουνούπια.
- Ελέγξετε την ώρα του ποτίσματος των κήπων και του γκαζόν. Θα πρέπει να γίνεται τις βραδινές ώρες (μετά τη δύση του ηλίου) ή πολύ νωρίς το πρωί (πριν την ανατολή του ηλίου), ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε να στεγνώσουν για να μη δημιουργηθούν μικρές εστίες υγρασίας ή και λιμνάζοντα νερά, που αποτελουν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των κουνουπιών.
- Απομακρύνετε τα απορρίμματα που μπορεί να είναι συγκεντρωμένα εξωτερικά του σπιτιού και μπορεί να συγκρατούν υγρασία.
- Να προχωρήσετε σε συστηματικό ψεκασμό, με ένα αποτελεσματικό εντομοκτόνο.
To Fendona® Top είναι η κορυφαία επιλογή εντομοκτόνου για την καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και άλλων ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα υψηλής αποτελεσματικότητας παρασιτοκτόνο, που περιέχει τη δραστική alphacypermethrin και πετυχαίνει εκτεταμένο έλεγχο σε ευρύ φάσμα εντόμων επικίνδυνων για την υγεία μας.
Ο ψεκασμός τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι καθοριστικός. Μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς χώρους και γενικά όπου συχνάζουν τα έντομα που μας ταλαιπωρούν.
Ψεκάζουμε μόνο επιφάνειες και ποτέ στον αέρα και ξαναψεκάζουμε, ανάλογα με την επανεμφάνιση των εντόμων. Η επανεμφάνιση αναλόγως των συνθηκών του περιβάλλοντος αλλά και της εφαρμογής, μπορεί να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες.
Προσοχή δεν πρέπει να ψεκάζετε σε χώρους προετοιμασίας ή επεξεργασίας τροφίμων, σε χώρους ενδιαίτησης (π.χ. κρεβάτια, ντουλάπες με ρούχα ή άλλα προσωπικά είδη, καρέκλες, τραπέζια κλπ), σε χώρους όπου υπάρχουν ευαίσθητοι πληθυσμοί (π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυες, βρέφη, άρρωστοι κλπ) και σε χώρους ενδιαίτησης οικόσιτων ζώων ή κατοικίδιων.
Το Fendona® Top το βρίσκουμε στα φαρμακεία αλλά και σε καταστήματα γεωργικών και κτηνιατρικών προϊόντων και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας!